Hoe ontstaat een gehoor beschadiging?

Gehoorbeschadiging ontstaat door dat de haartjes in het slakkenhuis kapotgaan en ombuigen door de druk van de geluidstrillingen en gaan daar door verkeerde signalen door geven en als het heel erg beschadigt is kan het zijn dat ze helemaal niks meer door geven daarom hoor je een ruis of piep bij een gehoorbeschadiging. gehoorschade word veroorzaakt door harde geluiden zoals harde muziek of een opstijgend vliegtuig maar het kan ook veroorzaakt worden door ouderdom. 

 

Wat voor soorten gehoorbeschadigingen zijn er?

Er zijn 4 verschillende soorten gehoorbeschadigingen: tinnitus, hyperacusis, distortie en diplacusis.

tinnitus

Tinnitus is een beschadiging die soms veroorzaakt word door te hoge bloeddruk, een infectieziekte of als bijwerking van een medicijn maar meestal door hard geluid. Door deze beschadiging hoor je geluiden die er niet zijn zoals een piep of een ruis.

hyperacusis

Bij hyperacusis zijn mensen overgevoelig voor geluiden en dan kunnen dagelijkse geluiden die erg irritant of zelf pijnlijk zijn.

distortie

Bij distortie hoor je geluiden misvormd.

diplacusis

Bij diplacusis hoor je met je linkeroor een ander geluid als met je rechter.

 

Hoe kun je gehoorbeschadiging voorkomen?

Gehoorbeschadiging voorkomen is niet zo moeilijk want er is één simpele regel: Zorg dat je niet te lang naar harde geluiden luistert en doe anders gehoorbescherming op. Luister niet te lang met oortjes en niet naar te harde muziek en doe oordopjes in op een festival. Als je werkt met harde geluiden zoals motoren van vliegtuigen, zet dan oorbeschermers op. Het is ook handig om gehoorbescherming op te doen als je op een motor zit, want het geluid van de wind is ook best wel hard.

Maak jouw eigen website met JouwWeb